Sav-Bázis egyensúly szerepe a szervezetünkben

2023.04.02

Tudtad, hogy? - a legtöbb betegség mögött a szervezet elsavasodása, valamint a gyulladások állnak.

 A sav-bázis egyensúly helyreállítható a megfelelő életmód, táplálkozás, és testi-lelki harmónia mellett.

A savasodás, a test sav-bázis egyensúlyának a savas irányban való eltolódása. Amennyiben valaki olyan életmódot él, amely a test sav-bázis egyensúlyát felborítja a savas irányba, ez negatív következményekkel jár egészségére nézve. A test elsavasodása esetén a mikroorganizmusok túlzott mértékben elszaporodnak.

A szervezetben feleslegesen felhalmozódó savak elkezdik lebontani a szöveteket és szerveket alkotó sejteket. A sok sav elvonja a vérből az oxigént, felborítja a sav-bázis egyensúlyt, lelassulhat az anyagcsere, ami az étel erjedése miatt, különböző gombák megjelenéséhez vezethet.

Csökken az elfogyasztott étel felszívódása, salakanyagok termelődnek, mivel a szervezet lelassulva, vagy nem kapja meg a szükséges anyagokat, a normális működéséhez szükséges feltételeket nem tudja megteremteni. Mivel a feldolgozás akadályozott, a szervezet tovább savasodik.

A savasodás okai:

3 fő oka van az emberi szervezet savasodásának.

 1. Túlzottan savas táplálékbevitel

 2. Rossz életmód és táplálkozási szokások

 3. Pszichikai tényezők

Savas táplálékok bevitele

Sajnos a modern civilizációs konyha (javarészt mesterséges és feldolgozott) termékei nagyrészt savasak, amelyek a természetes táplálékoknál jobban savasítják a szervezetet. A számos fehér lisztből készült, vagy cukrokat tartalmazó élelmiszerek és élvezeti szerek mind nagyban közrejátszanak a szervezet elsavasodásában. A főbb savas táplálékforrások:

 1. édességek

 2. élvezeti szerek (kávé, sós élvezeti cikkek, stb.)

 3. fehér lisztből készült termékek

 4. telített zsírsavak, tartósított élelmiszerek

 5. italok – szénsavas, vagy cukrozott üdítők, szénsavas ásványvizek

 6. alkohol

 7. húsfélék

 8. egyéb mesterséges szerek, pl. gyógyszerek

 9. környezeti mérgek (pl. irtószerek, vagy elektronikus sugárzások)

Rossz életmód és táplálkozási szokások

Ez javarészt az időtényezővel függ össze. A modern embernek szinte semmire sincs ideje, gyakran kapkod, ritkán, vagy összevissza eszik, és gyorsan. A túl gyorsan elfogyasztott ételek, valamint az étkezés utáni azonnali munka, és a kevés folyadékbevitel is rontják az emésztőrendszer munkáját, és elősegítik az elsavasodást. Ezen kívül a lélegzés is szerepet játszik. A nem kiegyensúlyozott, szabálytalan, felszínes és fegyelmezetlen lélegzés rossz hatással van a testre, és szintén elősegítheti a savasodást.

Pszichikai tényezők

Azt szinte mindenki tudja, hogy a rendszeres izgalom, feszültség, aggódás, gyomorégést okoz. De az általában vett gondolkodás és életmód is hajlamosíthat a savasodásra. Akik nem tanulnak meg ellazulni, és folyton a munkán, kötelezettségeiken, vagy egyéb teendőiken jár az agyuk, azok szervezete rengeteg savat termel.

Azonban a túlzottan tüzes temperamentum, ha valaki minden apróságon felhúzza magát, bosszankodik, idegeskedik, szintén ezt teszi. A sok harag, a felgyülemlett lelki mérgek, visszafojtott érzelmek mind közrejátszhatnak a savasodás kialakulásában. Minő véletlen, ezek az emberek általában savas élelmiszereket, vagy élvezeti cikkeket használnak önmaguk megnyugtatására…

Savasodás lelki okai

Általában valamilyen helyzet feldolgozása, amelyet elutasítunk, tudat alatt tovább dolgozik bennünk és ez szervezeti szinten a savasodásban jelentkezik. Az élet különféle eseményei, nehézségei, problémái, vagy akár konfliktusai lelki keserűséget okozhatnak.

Ha valaki a dühét, haragját lenyeli, gyomorsavvá válik. Mivel a savasodás a vérre is hatással van, ez egyben a bánat, megkeseredés mélyebb átélését is jelenti, hiszen a vér az öröm hordozója. Ugyanakkor a savasodás a férfias pólus visszafogása "belülre vezetése", a férfias energiák belső feszültségbe való transzformálása, mely belülről "mar".

Mit okozhat a túlzott savasodás?

 • a bélflóra különféle zavarai

 • külső és belső gombásodások

 • erjedés a vékonybélben, rothadás a vastagbélben, puffadás

 • a túlzottan felgyülemlett sav megmarhat egyes szerveket és mirigyeket, ami működészavarokkal járhat

 • emésztőrendszeri problémák; székrekedés, hasmenés

 • a szervezet ásványi anyagokat von el – például a csontoktól – ami további problémákat okozhat

 • hajhullás, csontritkulás, idő előtti öregedés

 • számos, sav-bázis egyensúly esetén könnyen elkerülhető megbetegedés

 • hideg érzékenység, gyenge ellenálló képesség, megfázásos megbetegedések növekedése

 • testsúlyváltozás, ékezés utáni fáradtság

 • keringés zavarok, lassabb sebgyógyulás

 • a vörösvértestek veszítenek a rugalmasságukból, eltömhetik a hajszálereket, ami trombózishoz, szívinfarktushoz is vezethet

 • depresszió, ingerlékenység, feszültség, terhelhetőség csökkenése

 • teljesítőképesség csökkenése, hamarabb bekövetkező fáradtság, rossz alvás

 • tanulási és emlékezetzavarok, összpontosító képesség csökkenése

Savasodás ellen mit lehet tenni?

A mindennapi étrend és táplálékok a fejlett nyugati világban oly nagy mértékben tartalmaznak savasító élelmiszereket a lúgosak kárára, hogy mindenképpen tudatosan választani kell, mit és mennyit fogyasztunk. A szervezetünk akkor működik jól, ha enyhén lúgos. A savasodás helyreállítása nem történik meg gyógyszerekkel, csakis a természet segítségének bevonásával, és általában hosszabb idő alatt lehetséges, nem egyik napról a másikra.

A cukrot és a sót mértékkel használjuk, és általában a feldolgozott élelmiszerekkel legyünk óvatosak! Nem mindegy az sem, hogy egy-egy étel savas-e vagy savasító, illetve lúgos -e, vagy lúgosító. Több savas gyümölcs és zöldség, mint a citrom, a narancs, az uborka, jó lúgosító hatással bír.

A tejtermékek többsége is hozzájárulhat a savasodáshoz, főleg, ha laktózt tartalmaznak, ami tejsavvá bomlik le. Ez közrejátszhat a csontok, az izmok és ízületek gyulladásaiban. Sajnos a tojás sem jó, különösen a gabonával táplált csirkéktől származó, ami savas.

A cukrokat és fehér liszteket tartalmazó élelmiszerek – tészták, és édességek is – kerülendők. Más cukortípusok, mint a barna, vagy a méz is savasíthat, de az édesítőszerek is. Utóbbiak helyett jobb például a stevia.

Több – más szempontból előnyös – gyümölcs is a savasság irányába tolhat. Például a mogyoró, a szárított, vagy eltett gyümölcsök, vagy az almalé. De a gombák is savasítanak, valamint a kukorica. A hajdina, a kömény és szezámmag jó, de a gabonából készült kenyerek és péksütemények többsége savasít.

Az állati zsiradékok és a hidrogénezett növényi olajok kerülendők. A túl sok fehérje fogyasztása elősegíti a szervezet elsavasodását. Gyakorlati megfigyelés az is, hogy az ülő életmód és munka jó táptalaj a savasodásnak, míg a sok mozgás éppen az ellentéte. Ennek az is az oka, hogy a test bő oxigénellátása serkenti a savtalanítást.

 • Kerüld a savasságot okozó élelmiszereket, vagy a feltétlen szükségeseket is mértékkel fogyaszd!

 • A nem létfontosságú, de erősen savas hatású termékeket hagyd el!

 • Csakis akkor használj gyógyszert, ha az elkerülhetetlen!

 • Ne kapkodj, tervezd meg az időbeosztásod, ne siess!

 • Nyugodtan rágd meg az ételt, lassan egyél!

 • Kerüld a stresszes helyzeteket, feleslegesen ne aggódj!

 • Feleslegesen ne bosszantsd magad, arra figyelj, ami jó neked!

Hogyan hozhatjuk helyre sav-bázis egyensúlyunkat?

Fontos, hogy reggelente ne valami savasító dologgal kezdjük a napot. Például a kávé, cigaretta, vagy akár a hírek olvasása, hallgatása nézése, kész merénylet saját magunk ellen. Helyette mozgás, légzésgyakorlatok, feltöltődés, gyümölcs, tiszta folyadék, és pozitív szellemi tartalom "bevétele" javasolt.

Fontos a bélflóra egészségének fenntartása, amely a közérzetben is szerepet játszik. Az ételt minden esetben alaposan, lassan rágd meg, és ne egyél annyit egyszerre, hogy teljesen jóllakjál. Állati fehérjét és keményítő tartalmú élelmiszereket ne fogyassz egyszerre!


 • Fogyassz sok lúgos kémhatású élelmiszert!

 • Mellőzd a feldolgozott, mesterséges táplálékokat, helyettük sok gyümölcsöt, zöldséget fogyassz!

 • Kerüld a szénsavas italokat, alkoholokat, helyettük zöld teát, forrásvizet, szénsavmentes ásványvizeket fogyassz!

 • Igyál rendszeresen lúgos vizet!

 • Tanulj meg relaxálni, rendszeresen lazítsd el magad!

 • Sokat mozogj, járj a természetben!

 • Kiegyensúlyozottan, egyenletesen, nyugodtan lélegezz!

 • Mindig nyugodt körülmények között táplálkozz!

 • Tanuld meg kezelni negatív érzelmeidet, fordítsd kreatív tevékenységekbe őket!

A bázist leginkább erősítő gyümölcsök és zöldségek:

Brokkoli, petrezselyem, friss fehér bab, lime, kelkáposzta, papaja, tengeri só (pl. Himalája só), spenót, grapefruit, tök, cékla, retek, fokhagyma, hagyma, paprika, paradicsom.

Egyes források szerint a tárolt burgonya is savasíthat. Persze vannak különbségek a fajtái és az elkészítés módja szerint. Az új krumpli jobb ilyen szempontból, és a "természetes" módon elkészítve. A sózott hasábburgonya például már problémás. A burgonyát helyettesítő édesburgonya és a csicsóka is szintén jó.

A csíráztatott magvak és élelmiszerek is segítik a lúgosítást. Általában a zöld színű zöldségek a legelőnyösebbek ilyen szempontból, ráadásul magasabb a klorofill és ásványi anyag tartalmuk, ami szintén előnyös. Az olívaolaj, a lenmagolaj és az avokádó olaj is pozitív. A fitonutriensek segítik a savas salakanyagok eltávolítását, ezért hasznosak egyes zöldségek.

A csapvíz a klór miatt nem túl egészséges. A lúgos víz rendszeres fogyasztása az egyik legjobb módja az elsavasodott szervezet helyreállításának, de az elsavasodás megelőzésére is kiváló. Érdemes figyelni azonban a nátrium mennyiségét is, egyes lúgos vizek túl magas nátrium tartalommal rendelkeznek.

Érdekes, hogy a lúgosítás segíti az egészséges fogyási folyamatokat is. A szódabikarbóna az egyik legismertebb savlekötő, de a kalcium és magnézium ilyen irányú hatása is ismert. Savas szervezet esetén mindig ügyelni kell az elegendő ásványi anyag bevitelre is.

Lelki szinten a pozitív elfogadás, a problémás szituációk megoldása, a több öröm megtalálása eredményesen működik. A férfias energiák jelenlétét el kell fogadni, megvalósítani, ha ez megfelelően megnyilvánul, a savasodás megszűnik. Harmónia megtalálása szükséges az akarat és az önkontroll, az érzések megélése és az elengedése, a férfias és a női jellemzők között.

Az élet feladatainak megoldása, a szabadság érzésének megélése és a lelki harmónia elérése rendbe hozza a túl savasodott szervezetet. Érdemes megtalálni azt a problémát, vagy érzelmi szituációt, amely felelős a helyzet létrejöttében, mivel ha ezeket a belső elégedetlenségeket feloldjuk, egyenes úton vagyunk az egészséges sav-bázis állapothoz.

Mi történik, ha helyre áll a sav-bázis egyensúly?

 • Javul a közérzet, nő az életkedv.

 • Növekszik az energiaszint.

 • Helyreáll a testsúly.

 • A szervezet ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben, a kórokozók nem tudnak megtelepedni.

 • Az elsavasodott szervezet zsírtartalékokat halmoz fel ezek semlegesítése céljára. A lúgosító étrend és életmód hatására ettől megszabadul.

 • Nyugodtabb, mélyebb alvás.

 • Csökken a vágy a savasságot okozó élvezeti cikkek után.

 • Csökkennek és megszűnhetnek az emésztőrendszeri problémák, valamint az ezekkel összefüggő lelki hatások.

 • Megszűnik a gyomorégés, reflux, rendbe jön a gyomor nyálkahártyája.

 • Elegendő ásványi anyag jut a szervezetbe, így erősödnek a csontok, ízületek.

 • A bőr szebbé, simábbá, tisztábbá válik.

 • Az öregedési folyamatok lelassulnak.

 • A stressz és a feszültség fokozatosan megszűnik.

 • Nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lelkiállapot.

 • Az agy élénkebbé, frissebbé válik, javul a koncentrációs képesség.Forrás: https://balance-life.club/