Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Szeretet/Gyűlölet kapcsolatok /A MOST HATALMA

Szeretet / Gyűlölet kapcsolatok

"A szeretet a Lét állapota. Szereteted

nem kívül található, hanem mélyen,

a bensődben. Sohasem veszítheted el,

és az sem hagyhat el téged soha.

A szeretet nem függ valaki mástól,

valami külső formától."

 

SZERETET/GYŰLÖLET KAPCSOLATOK

"......... Amíg nem állsz rá a jelen "tudathullámhosszára", addig minden, - különösen minden bensőséges - kapcsolatod mélyen elhibázott, és végső soron rosszul funkcionál. A kapcsolat egy ideig tökéletesnek tűnhet, például amikor "szerelmes" vagy, ám ez a látszólagos tökéletesség idővel - kivétel nélkül minden esetben - elporlad, ahogy egyre gyakrabban jelentkezik vita, összezörrenés, elégedetlenség és érzelmi vagy akár testi erőszak is.

Úgy tűnik, a legtöbb "szerelmi kapcsolat" viszonylag gyorsan "szeretet/gyűlölet kapcsolattá" válik. A szeretet ilyenkor egyetlen szempillantás alatt vad támadásba , ellenséges érzésbe  vagy a vonzódás teljes eltűnésébe fordulhat át. Ezt normálisnak tartják.

Ha a kapcsolatodban a "szeretetet" és annak ellentétét is - így a támadást, az érzelmi erőszakot - megtapasztalod, akkor valószínű, hogy összetéveszted az ego ragaszkodását és a függő csimpaszkodást a szerelemmel, illetve a szeretettel. Nem szeretheted igazán a párodat az egyik pillanatban, ha a következőben már támadod! A valódi szeretetnek nincsen ellentéte! Ha a te "szeretetednek mégis van, akkor az nem szeretet, hanem az ego intenzív igénye arra, hogy teljesebben és mélyebben érzékelje önmagát. Egy olyan szükséglet, amelyet az adott személy - a "szerelmed" - ideiglenesen kielégít.  A szerelem az ego "megváltáspótléka", amely rövid időre valóban a megváltás élményét megközelítő érzést nyújt.

Ám elérkezik a pillanat, amikor társad ilyen-olyan tette, viselkedése már nem elégíti ki igényeidet, pontosabban fogalmazva: nem elégíti ki az egód igényeit. Ismét a felszínre bukkan a félelem, a fájdalom és a hiányérzet, amelyek az egotudat szerves részei, ám amelyeket a "szerelmi kapcsolat" ideiglenesen elfedett.

Csakúgy mint a többi függőség vagy szenvedélybetegség esetén is: feldobódsz, amikor hozzájutsz a droghoz, ám mindenkinél elérkezik a pillanat, amikortól a szer már nem kábít, nem hat.

Amikor a fájdalmas érzések újra megjelennek, azokat a korábbinál még intenzívebben érzed, s ráadásul úgy véled, hogy a rossz érzéseket a párod okozza! Tehát kívülre vetíted azokat, és fájdalmad minden vad dühét rázúdítod a társadra.

Ez a támadás fölébreszthei az ő saját fájdalmát, és hatására visszatámadhat. Ezen a ponton az ego még öntudatlanul abban reménykedik, hogy támadása vagy manipulációs kísérletei elegendő büntetésül szolgálhatnak ahhoz, hogy hatására a másik megváltoztassa viselkedését, s így újra visszaállhasson a régi állapot, amely jótékonyan elfedi a fájdalmakat.

Minden függőség vagy szenvedélybetegség oka az, hogy az illető nem hajlandó szembenézni saját fájdalmaival, és nem akar azokon keresztülmenni, nem akarja érezni azokat. Minden függőség fájdalommal kezdődik, és fájdalommal végződik. Bármi legyen is az addikciód, szenvedélybetegséged tárgya - alkohol, étel, legális vagy illegális drog, egy személy - , azt arra használod, hogy elfedd vele fájdalmadat.

Ez magyarázata a szerelmi kapcsolatokban a kezdeti eufória elmúlása után tapasztalható tengernyi fájdalomnak és boldogtalanságnak. Nem maga a kapcsolat okozza a fájdalmat és a boldogtalanságot. Az csupán a felszínre hozza azt a fájdalmat és boldogtalanságot, amely már eleve benned volt! Minden függőség ezt teszi. Minden szenvedélybetegségnél elérkezik egy pillanat, amitől kezdve a dolog már nem működik, és akkortól a fájdalmat intenzívebben érzed, mint valaha.

Ez az egyik oka, hogy a legtöbb ember állandóan megpróbál elmenekülni a jelen pillanatból, és a jövőben keres valamiféle megváltást. Ha a figyelmüket a mostra összpontosítanák, első dologként a saját fájdalmukkal találkoznának. Éppen ettől félnek... Ó, ha tudnák, milyen könnyű is hozzá férni a mostban, a jelenlétben rejlő erőhöz, amely föloldja a múltat és annak fájdalmát! Milyen egyszerű is ahhoz a realitáshoz, amely véget vet az illúziónak! Bárcsak tudnák, milyen közel állnak saját valóságukhoz, milyen közel is vannak Istenhez!

Ám az sem megoldás, ha a fájdalom elkerülése érdekében távol tartod magad a kapcsolatoktól! A fájdalom attól még nem tűnt el. Három, kudarccal végződő kapcsolat, ami, mondjuk három évig tart, nagyobb valószínűséggel kényszerít rá a fölébredésre, mintha három évig a sivatagba vagy szobád magányába vonulnál vissza. Ám, ha az egyedüllétedbe intenzív jelenlétet tudsz vinni, akkor az szintén járható útnak bizonyulhat. 

..... Akár egyedül élsz, akár kapcsolatban, továbbra is ez a kulcs: jelen lenni, és felerősíteni jelenlétedet azzal, hogy figyelmedet még mélyebben összpontosítod a mostra. 

A szeretet akkor virágozhat, ha jelenléted fénye elég ahhoz, hogy a gondolkodó elme, illetve az érzelmi fájdalomtest ne vehesse át fölötted az uralmat, és ne téveszthesd össze ezeket azzal, aki valójában vagy.

A szabadság, a megváltás és a megvilágosodás azt jelenti, hogy önmagadat a gondolkodó elme mögött meghúzódó Létként, a mentális zaj mögötti csöndként s a fájdalom mögötti szeretetként  és örömként ismered. ....."

 

Részlet:

Eckhart Tolle: A MOST HATALMA a gyakorlatban c. könyvből

 

Eckhart Tolle: A most hatalma hangoskönyvet itt letöltheted!

http://storage.to/get/uz62OmQG/Eckhart_Tolle_-_A_most_hatalma_-_hangoskonyv.zip

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Profilkép

Utolsó kép

Archívum

Naptár
Szeptember
2022
Ke Sze Csü Szo Va
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Elérhetőség

Fehér Pegazus Lélekút Egyesület

Dunavarsány

feherpegazusinfo@gmail.com

Statisztika

Online: 3
Összes: 2086170
Hónap: 6824
Nap: 294