Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Az Öböl c. film (The Cove)_Gondolatok és tények

Az Öböl (The Cove) - Aktivisták és dokumentumfilmesek rögzítették Taiji-ban, hogy a kis öbölben mi is történik a delfinvadászatok alkalmával

cove.jpgSzőrnyű... Felháborító... Elgondolkodtató... Fájdalmas... Mélyen elszomorító... tetteket hajtanak végre Japánban, Taiji faluban egy kis öbölben. Évente több, mint 20.000 delfint mészárolnak le itt...

 

Készült egy film, az Öböl (The Cove), melyet aktivisták és dokumentumfilmesek rögzítettek Taijiban, Japánban, hogy mi is történik abban az öbölben valójában a delfinvadászatok alkalmával.

 

Ric O'Barry, a dokumentumfilm készítője,  - aki egyébként már közel 70 éves -  állt az élére ennek a mozgalomnak, hogy felderítse és felfedje azt, amit a japánok igyekeznek titokban tartani. 

 

rick-and-filpper.jpgRic O'Barry volt az első leghíresebb delfintréner, amióta a híressé vált tv sorozat - Flipper - számára delfineket tanított be. Az egyik delfin a saját kezei között lett öngyilkos, vagyis önszántából vetett véget az életének, mikor szándékosan felhagyott a levegővétellel. A delfinek képesek a tudatos lélelégzésre, így tudta ezt megtenni, tudatosan elhagyni a testét. Ahogy Ric elmeséli a filmben is, hogy odaúszott a delfin a kezei közé, a szemébe nézett, majd vett egy mély lélegzetet ... majd többet nem.. ez volt az utolsó lélegzete. Azóta harcol Ric a delfinek fogságban tartása ellen, és abban bízik, hogy ha ezt a filmet minél több ember megnézi, és felnyitja a szemüket, akkor talán egyszer örökre bezárják ezt a Japán telepet.

 

O'Barry szerint a delfinbefogást a "delfin-show biznisz" tartja fenn, mivel világszerte hatalmas pénzt hoz. Egy-egy delfinért akár 150 000 dollárt is fizetnek.

 

Az Öböl, vagyis "The Cove" című filmben feltárul a titok, hogy hogyan mészárolnak le több ezer delfint az öbölben, Japánban, Taiji-ben. A halászok, hangok és szonár használatával összezavarják a delfineket, akik ettől megrémülnek és csapdába ejtik őket az öbölben, ahonnan nincs kiút. Elválasztják a kicsiket az anyjuktól, szétdúlják a családokat...
A delfinek egy részét eladják a delfináriumoknak, a többit pedig megölik és bálnahúsként csalással adják el. Egyébként pedig a csalás mellett még a hús higanytartalma is veszélyesen magas, ami már emberi fogyasztásra is alkalmatlan lenne. Ezt tovább fokozva pedig, ez a szennyezett, bálnahúsként eladott delfinhús, japán iskolás gyermekek tányérjára került. (Ezt egyébként már azóta beszüntették a film hatására, és nem kapják többé ezt a húst az iskolás gyermekek.)

 

("A delfinhús mérgező, mert nagyon magas a higanytartalma. A higany pedig a legmérgezőbb nem radioaktív anyag a világon. A delfinhús 5000-szer több higanyt tartalmaz, mint az törvényileg megengedett.")

 

obol-foto.jpgRic O'Barry aktivistákból és filmesekből álló csapata elutazik a helyszínre, bejutnak az öbölbe és hihetetlen technikával és bátorsággal sikerül lencsevégre kapniuk azt, amit a japánok annyira igyekeznek eltitkolni és elrejteni a nagyközönség elől. Itt nem csak a delfinek mészárlásáról van szó, hanem arról is, hogy tudatosan mérgezik az embereket a bálnahúsként eladott deflinhúsokkal.

 

A Japánok szerint semmi olyat nem tesznek, ami törvénybeüztköző volna, mivel azt állítják, hogy ez a kultúrájukhoz tartozik. Ha, azonban valóban a kultúrájukhoz tartozna, akkor vajon miért van az, hogy Japán más városaiban erről semmit sem tudnak az emberek. Ez sajnos ismét a hatalomról és a pénzről szól.

 

 

Szó, mi szó, a film tényleg megrendítő és könnyebb azt mondani, hogy "én ezt nem bírom megnézni, mert annyira szeretem a delfineket". Legelőször nekem is ez futott át az agyamon, de erőt vettem magamon, majd teljes tudatossággal és jelenlétben igyekeztem végignézni a filmet, hogy az érzelmeim ne térítsenek el. Nem mondom, hogy azért nem könnyeztem időnként, de tudni akartam az igazságot.

 

Ezután jöttem rá, hogy a fenti mondatra hivatkozva tulajdonképpen - az érzelmek miatt -  akkor szemet hunynánk inkább e szőrnyű tettek felett. Az embereknek könnyebb különböző kifogásokra hivatkozva inkább nem szembesülni a valósággal és a tényekkel, - mint sok minden más területükön is az életükben - , ha az nagyon fájdalmasnak tűnik.

 

Lehet, hogy azt gondolod, hogy ebben a pillanatban Te személyesen nem tudsz mit tenni az ügyért, de legalább ne csukd be a szemed és tudd, hogy mi is történik a világ másik felén.

 

Szerintem, azonban van mégis valami, amit most azonnal megtehetsz, és megtehet mindenki, aki együttérez a delfinek helyzetével: "Küldj szeretet és fényt az öbölbe, a delfineknek és az ottani embereknek is. "

 

Csakis békés megoldás születhet, és ha minél többen tudunk a dologról és minél többen küldünk oda fényt és szeretetet, akkor talán egy picivel mégis hozzájárulhatunk a megoldáshoz, és az ottani emberek is egyszer csak rájönnek, hogy mit is tesznek valójában.

Szolgálat a Cetekért kezdeményezésről az alábbi linken olvashatsz többet: http://www.bluedolphin.hu/cikkek/szolgalat-a-cetekert-2016/

 

Köszönöm, ha megteszed!

Delfinszeretettel:

Netty

 

Ne feledd: "A  SZERETET  GYÓGYÍT -  AZ  ÖRÖM  ÁTALAKÍT"

 

 

 

Profilkép

Utolsó kép

Archívum

Naptár
November
2022
Ke Sze Csü Szo Va
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Elérhetőség

Fehér Pegazus Lélekút Egyesület

Dunavarsány

feherpegazusinfo@gmail.com

Statisztika

Online: 12
Összes: 2099570
Hónap: 8239
Nap: 288