Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

A Blackfish c. film_ Gondolatok és tények

 

blackfish.jpg

A Blackfish című filmről: Gondolatok és tények

Gondolatok és tények a Blackfish című filmmel kapcsolatban

Szerintem egy nagyon jól elkészített film a kardszrányú delfinek - avagy az orcák - rabságban tartásáról és arról, ahogy bemutatja , hogy mi is folyik valójában a színfalak mögött a delfináriumokban. A film, a Tilikum névre keresztelt orcát emeli ki és rajta keresztül mutatja be a valóságot. Tilikum, egy 32 éves kardszárnyú delfin, aki már 3 tréner halálát is okozta. Megjegyzem, nem véletlenül.

 

 

Tilikumot 3 éves korában fogták be Izlandon és 1983-tól 1992-ig élt Kanadában (Biritish Columbiában lévő Sealand-ben). Utána átszállították egy amerikai SeaWorldbe.

 

A hátborzongató felismerés a film nézése közben az volt számomra, hogy én 13 éves koromban jártam Kanadában abban a delfináriumban, és ezek szerint láttam őt élőben, ami most tudatosult bennem, és ez az élményem határozta meg a delfinekkel való későbbi munkám alapjait. Mondanom sem kell, hogy a könnyeim záporoztak, amikor erre rádöbbentem, hogy tulajdonképpen én láttam ezt a kardszárnyú delfint élőben is, és akkor, az ott átéltek beleégtek a lényembe, és a vele való "telepatikus összekapcsolódás" onnantól kezdve elültetett bennem egy magot, ami mára már szárba szökkent és valaki olyanná tett, aki most kiáll és küzd a delfinekért és bálnákért, és a cetek és emberek közötti kapcsolatért. 

 

De, e kis kitérő után visszatérve a filmre..., az egyik sokkoló történet, hogy a fent említett delfináriumban minden nap a show-k után Tilikum és másik két orca egy - hozzájuk képest-  kis sötét helyre voltak bezárva 15 órán keresztül, addig míg a következő munkanap el nem kezdődött. Így élte az életét Tilikum 1983 és 1992. között. Ez egyszerűen hihetetlen, de sajnos igaz. Képzeld el, hogy olyan kb., mintha egy embernek napi legalább 15 órát egy sötét koporsóban kellene eltöltenie. Kérdezem én, hogy Te nem készülnél ki tőle? Ha Tilikumot nem ejtik fogságba, akkor napi legalább 100 mérföldet úszna a szabad vizeken. Micsoda szenvedés lehetett ez a rabság számára. 

 

Ilyen körülmények között nem csoda, ha olyan viselkedés-, és magatartásformát tapasztalnak a rabságban élő orcáknál, amit soha sem figyelhetnek meg a vadon élő ceteknél.

 

A filmben egykori trénerek mesélnek a saját tapasztalataikról, és hogy milyen negatív hatással van a fogvatartás e gyönyörű és intelligens lényekre,. Valamint láthatunk felvételeket is az orcatámadásokról a trénereik ellen. Amit én egyértelműen annak tulajdonítok, hogy felhívja a figyelmet az emberek számára, hogy milyen végzetes hatása is lehet a kardszárnyúak fogva tartásának. A balesetek üzenetek az embereknek, hogy " hé, figyeljetek már ránk és segítsetek!"

 

Láthatunk olyan felvételeket is a filmben, ami azt bizonyítja, hogy a delfináriumok munkatársai valótlan információkkal árasztják el a látogatókat az orcák uszonyairól és élettartamáról. Rabságban az orcák hátuszonyai megdőlnek (összeomlanak, vagyis elvesztik egyenes tartásukat),  míg ez a vadonban nem figyelhető meg, vagy csak nagyon ritka. 

 

A másik említésre méltó dolog pedig az, hogy hogyan folyik a szaporításuk. Mivel már az Egyesült Államokban sem legális vadonból elfogott delfineket vásárolni, így elkezdték a már meglévők gyors, mesterséges szaporítását a profit miatt. A mesterséges megtermékenyítésnél pedig még arra sem figyelnek oda, hogy legalább ne szaporítsanak közeli rokonokból!

 

A vadon élő kardszárnyú delfinek nagyon szoros családi kötelékben élnek. A bébik elválasztása az anyjuktól iszonyatos traumát jelent mind az anya és a bébi számára is, amit sajnos át kell éljenek, amikor akár a vadonban választják el őket a családjuktól, akár már a delfináriumokon belül is.

 

Összefoglalva tehát, "a Blackfish teljesen ésszerűen mutatja be a cetek és emberek kapcsolatát."

 

Ha valóban szereted a Ceteket és törődsz velük, akkor tudnod kell ezekről az információkról is! 

Remélem minél több ember nézi meg ezt a filmet és gondolkodik el a benne foglaltakról.

 

A delfinmészárlásról szóló filmről - "Az Öböl" - írt gondolataimat és a tényeket itt olvashatod: 

http://www.bluedolphin.hu/cikkek/olvasnivalo/az-obol-c.-film--the-cove-_gondolatok-es-tenyek.html

 

A Blackfish és az Öböl című film megnézése után, egyik éjszaka telepatikus üzenetet kaptam az orcáktól, és elhatároztam, hogy létrehozok egy olyan kezdeményezést, melyhez bárki csatlakozhat.

 

Ez a kezdeményezés a "Szolgálat a Cetekért" nevet kapta, melynek a célja az, hogy minden hónapban egy meghatározott napon és időben küldünk Szeretetet és Fényt minden befogott delfin és orca számára, továbbá azokra a helyekre, ahol még mindig folynak a delfinvadászatok. 

 

Az eseményekhez bárki csatlakozhat a saját otthonából a megadott időben. Meg fogok adni egy rövidke instrukciót majd a meditációhoz. További részletek  a Szolgálat a Cetekért menüpont alatt találhatóak.

 

 Ne feledd: "A SZERETET GYÓGYÍT, AZ ÖRÖM ÁTALAKÍT"

 

Köszönöm, ha végigolvastál és ha csatlakozol majd a kezdeményezésemhez!

 

 

Delfinek szeretetével és ölelésével:

Netty

 

 

 

Profilkép

Utolsó kép

Archívum

Naptár
Szeptember
2022
Ke Sze Csü Szo Va
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Elérhetőség

Fehér Pegazus Lélekút Egyesület

Dunavarsány

feherpegazusinfo@gmail.com

Statisztika

Online: 1
Összes: 2084943
Hónap: 7555
Nap: 144