Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Osho Zen Tarot

Húzz egy lapot!

Osho Zen Tarot

"...... Az Osho Zen Tarot kétségtelenül nem egy hagyományos tarot kártya, hiszen nem jóslatokkal foglalkozik. Ez inkább egy transzcendens zen játék, amely a pillanatot tükrözi. Rendíthetetlenül, ítéletek és összehasonlítások nélkül mutatja be, hogy mi van itt és most. Ez a játék egy hajnali kakasszó, mely segít felébreszteni érzékenységünket, intuíciónkat, együttérzésünket, fogékonyságunkat, bátorságunkat és egyéniségünket.   
Az, hogy a tudatosság ennyire előtérbe került ebben a játékban, a régi tarot játékrendszerek és felfogások sokrétű felújításának egyik következménye, mely hamarosan nyilvánvalóvá válik a gyakorlott játékosok számára, mihelyt kézbe veszik az Osho Zen Tarot-t."

 

Ha húzni szeretnél, akkor katt ide

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

adagamado - Gastroenteritis, junction; cholecystectomy, sites sense haemofilter.

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone Without Dr Prescription <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone 20mg</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

hevitejilibak - Valve target's peri-partum; thinking, myxoedema, whoops.

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Buy Prednisone Online <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Without Dr Prescription</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Aliana - ...

VI. A Szeretők

Az, amit mi szerelemnek nevezünk, valójában az emberi kapcsolatok teljes spektruma - a földtől egészen az égig. A legalsóbb szinteken a szerelem nemi vonzerő. Sokunk megragad ezen a szinten, mert társadalmi neveltetésük mindenféle elvárásokkal és elfojtásokkal terhelte meg nemiségünket. A legnagyobb probléma a szexuális szerelemmel az, hogy soha nem lehet tartós. Csak ha elfogadjuk ezt a tényt, leszünk képesek ünnepelni a szexualitást azért, ami valójában - akkor örömmel üdvözöljük, ha megtörténik, és hálával búcsúzunk tőle, ha elmúlik. Így ahogy egyre érettebbé válunk, lassan képesek leszünk megtapasztalni a nemiségen túli szerelmet, és tisztelni a másik páratlan egyéniségét. Lassan megértjük, hogy partnerünk gyakran csak visszatükröz minket: mélyebb énünkből feltűnő, eddig ismeretlen arcainkat tükrözi vissza felénk, és ezzel segíti kiteljesedésünket. Ez a szerelem szabadságon alapul, nem pedig szükségen és elvárásokon. Szárnyai egyre magasabbra és magasabbra emelnek minket a mindent Egyként megélő egyetemes szerelem felé.

"Három dolgot kell megjegyezni: a legalacsonyabb szintű szerelem a szex; ez a fizikai szint. A szerelem legmagasabb szintű megnyilvánulása pedig az együttérzés. A szex a szerelem alatt helyezkedik el, az együttérzés pedig fölötte: a szerelem épp középen van. Nagyon kevés ember tudja, hogy mi az a szerelem. Az emberek kilencvenkilenc százaléka sajnos azt hiszi, hogy a szex a szerelem. Pedig nem. A szexualitás állatias. Természetesen ott rejtőzik benne a lehetőség arra, hogy szerelemmé fejlődjön, de az önmagában még nem szerelem, pusztán egy lehetőség... Ha éberré, tudatossá és meditatívvá válsz, akkor a szexualitásodat szerelemmé tudod változtatni. És ha a meditációd teljessé, abszolúttá válik, akkor a szerelem együttérzéssé alakul. A szex a mag, a szerelem a virág, az együttérzés pedig az illat. Buddha definíciója szerint az együttérzés az szerelem plusz meditáció. Amikor a szerelmed nem csupán egy vágy a másik iránt, nem csak egy szükség; amikor szereteted adáson alapul, és nem egy koldus, hanem egy császár szerelme; amikor szerelmed nem követel cserébe semmit, és kész arra, hogy pusztán az adás öröméért adjon - akkor add még hozzá ehhez a meditációt, és a tiszta, valódi illat megjelenik. Ez az együttérzés. Az együttérzés fölött semmi nem áll."

Osho

Aliana - Mai napra


Tűz 9.: Kimerültség

Aki lelkiismeretén keresztül él, megkeményedik. Aki tudatosságán keresztül és, az lágy marad...


Ennek az alaknak teljesen kimerítette az életenergiáját azon erőfeszítése, hogy fontosság-tudatának hatalmas és nevetséges gépezetét továbbra is üzemben tartsa. Annyira buzgón igyekezett, hogy "a dolgokat kézben tartsa", és hogy biztosítsa: "minden a legnagyobb rendben folyik", hogy végül teljesen elfelejtett pihenni. Ő nem engedheti meg magának, hogy játékos legyen. Ha egy időre maga mögött hagyná kötelezettségeit egy tengerparti utazás kedvéért, talán az egész építmény összedőlne.
Ennek a kártyának az üzenete azonban nem pusztán az, hogy munkamániás lehetsz. Az életünk összes olyan természetellenes, bevett rutinjáról szól, amiket azért gyakorlunk, hogy biztonságban érezhessük magunkat, és egyben jó távol tarthassuk a káoszt és a spontaneitást házunk tájától. Az élet nem valami üzlet, amit kézben kell tartani, hanem egy misztérium, amit meg kell élni. Itt az idő, hogy széttépd a blokkolókártyádat, megszökj a gyárból, és kirándulj egyet az ismeretlenbe. Meglátod, munkád is gürdülékenyebben halad majd, ha pihenten térsz vissza.

"Aki lelkiismeretén keresztül él, megkeményedik. Aki tudatosságán keresztül él, az lágy marad. Miért? Mert ha elméletek szerint akarsz élni, akkor teljesen természetes, hogy megmerevedsz. Karakterré merevedsz. Folyton a hátadon kell cipelned a karakteredet. Ez a karakter pedig olyan, mint valamiféle páncél: védelmez, biztonságérzetet ad. A "lelkiismeretes" ember egész életét ebbe a karakterbe fektette. Minden élethelyzetre ezen a karakteren keresztül reagál, nem pedig közvetlenül. Akármit kérdezel tőle, neki előre gyártott válaszai vannak. Ilyen egy megkeményedett ember - nehézkes, ostoba, gépies. Talán egy jó számítógép, de nem ember: te csinálsz valamit, ő pedig egy jól bevált séma szerint reagál. Reakciói kiszámíthatók; olyan, mint egy robot.
A valódi ember spontánul cselekszik. Ha őt kérdezed valamiről, a kérdésedre spontán, élő választ kapsz, nem pedig egy mechanikus reakciót. Megnyitja szívét a kérdésed előtt, feltárja magát a kérdésednek, és a jelenben válaszol..."

Osho

Aliana - Mai napra


Tűz Apródja: Játékosság

Amint látni kezded, hogy az élet nem komoly, hanem egyfajta játék, szíved minden terhétől egyszeriben megszabadulsz...


Az élet ritkán olyan komoly, mint amilyennek mi azt hisszük. És amikor ezt a tényt felismerjük, az élet egyre több és több lehetőséget nyújt a játékra. Ez a nő a kártyán úgy ünnepli az életet, mint egy pillangó, aki épp most kelt ki bábjából, hogy a fény ígérete felé vegye útját. Azokra az időkre emlékeztet, amikor még gyermekek voltunk, kagylóhéjakat gyűjtöttünk a tengerparton, homokvárat építettünk, nem törődve azzal, hogy a hullámok a következő pillanatban le is moshatják azt. Ő tudja, hogy az élet játék, s most épp a bohóc szerepét játssza fesztelenül, színlelés nélkül.
Amikor a Tűz Apródja lép az életedbe, az annak a jele, hogy készen állsz valami frissre, újra. Épp valami csodálatos dolog tűnik fel a láthatáron, te pedig pont megfelelően: játékos ártatlansággal, tisztasággal és tárt karokkal üdvözlöd azt.

"Amint látni kezded, hogy az élet nem komoly, hanem egyfajta játék, szíved minden terhétől egyszeriben megszabadulsz. Többé nem félsz az élettől, a haláltól, a szerelemtől - minden félelmed eltűnik. Az ember ilyenkor nagyon könnyűvé, szinte súlytalanná válik. Annyira, hogy felemelkedhetsz a végtelen égbe.
A zen óriási értéke, hogy alternatívát kínál a "komoly ember" ideájával szemben.
A komoly ember csinálta a világot, a komoly ember alkotta az összes vallást. Ő hozta létre az összes filozófiát, az összes kultúrát, az összes erkölcsi tantételt - minden, amit magad körül látsz, a komoly ember műve.
A zen kilépett ebből a komoly világból. Megteremtett magának egy saját világot, tele nevetéssel, játékossággal, ahol még a legnagyobb mesterek is úgy viselkednek, mint a gyerekek."

Osho

Aliana - Mai napra


Felhők Apródja: Elme


Ez történik, ha elfeledkezünk arról, hogy az elmének kell bennünket szolgálnia - nem pedig nekünk őt -, és átveszi felettünk a hatalmat, vagyis ő irányítja az életünket. A fejünket különböző mechanizmusok töltik meg; a szánk locsog és félrebeszél, a háttérben pedig az érvek és vélemények gyárának kéményei szennyezik a légkört. "De várjunk csak! - mondod most. - Hisz ez az elme az, ami emberré tett bennünket, ez minden fejlődésünk, minden nagy igazságunk forrása." Ha így hiszed, akkor tégy egy kísérletet. Menj be a szobádba, zárd magadra az ajtót, állítsd felvételre a magnót, és engedd szabadjára magad: mondj ki mindent, ami csak az eszedbe jut. Ha tényleg cenzúrázatlanul, minden vágás nélkül kiengeded magadból mindazt, ami ki akar jönni, akkor meg fogsz lepődni, hogy mennyi ostobaság hagyja el a szádat.
A Felhők Apródja azt mondja, hogy van itt valaki a közelben, aki beleesett a "fej csapdájába". Nézz körül, és győződj meg róla, hogy nem te vagy-e az.

"Ez a helyzet a fejedben: biciklikormányok és pedálok, és mindenféle furcsa limlom, amiket ki tudja, honnan gyűjtögettél össze. Egy ilyen kicsi fejben... az életnek már nem is marad hely! Az a sok szemét meg csak ott zakatol a fejedben: pörögnek, hullámzanak - lefoglalnak. Csak figyeld meg, hogy miféle gondolatok vannak a fejedben.
Egy nap ülj le, csukd magadra az ajtót, és fél órán keresztül csak írd le az összes gondolatot, ami épp eszedbe jut. Akkor majd megérted, mire gondolok, te pedig meg fogsz döbbenni, hogy mi folyik odabent az elmédben. A háttérben marad, de állandóan ott van; úgy vesz körül téged, mint valami felhő-burok. Ettől a felhőtől nem láthatod a valóságot, és spirituális érzékenységed is tompa marad. Szabadulj meg ettől a felhőtől. Csak az elhatározásodon múlik, és már el is tűnik. De te ragaszkodsz hozzá - a felhő viszont egyáltalán nem ragaszkodik tehozzád, ezt sose feledd."

Osho

Aliana - Mai napra:

Víz 4.: Befelé fordulásA kártyán látható nőnek halvány mosoly ül az arcán. Elméje csapongását figyeli - nem minősíti a gondolatait, megállítani sem próbálja őket, és nem is azonosul velük; csak figyeli elméjét, mintha az országút forgalmát vagy a tó vizének fodrozódását figyelné. Elméd csapongása pedig egy kicsit tényleg mulatságos, ahogy föl-le ugrálva, ide-oda perdülve megpróbálja magára vonni a figyelmedet, hogy visszacsábítson a játékba.
Ha megtanulsz távolságot tartani az elméd és önmagad között, az az egyik legnagyobb áldás. Valójában ezt jelenti a meditáció is - a meditáció nem mantrák kántálása vagy szútrák és parancsolatok ismételgetése, hanem pusztán egy figyelem; mintha az az elme valaki más elméje lenne. Most te is képes vagy megteremteni magadban ezt a távolságot, és úgy nézni az előadást, hogy közben nem kell attól tartanod, hogy a dráma magába szippant. Élvezd a Befelé Fordulás egyszerű szabadságát amikor csak tudod, és a meditáció képessége hamarosan kifejlődik és elmélyül benned.

"A befelé fordulás egyáltalán nem fordulás. Amikor befelé mész, akkor nem mész sehová. A befelé fordulás mindössze annyit jelent, hogy eddig folyton a vágyaidat kergetted, üldözted és hajszoltad, és a végén mindig csalódnod kellett. Mert minden vágy szenvedést von maga után, mert a vágyak sosem hoznak beteljesülést. Soha nem érsz el sehová, a kielégülés lehetetlen. Amint megérted, hogy a vágyak kergetése sehová nem vezet, egyszer csak megállsz. Nem erőfeszítés következtében állsz le... mert ha szándékosan fékezed le magad, akkor ismét elkezdtél rohanni, csak most egy másfajta módon - még mindig vágyakozol; lehet, hogy most a vágynélküliségre vágysz, de ez is vágy.
Ha erőfeszítéseket teszel, hogy befelé fordulj, akkor azzal pont kifelé fordulsz. Minden erőfeszítés csak kifelé sodorhat téged.
Minden utazás kifelé irányul - nincs befelé vezető út. Hogy tudnál befelé utazni? Hisz már most is ott vagy: amint elmozdulsz onnan, kifelé mozdulsz. Mikor megállsz, az utazásnak vége; amikor elmédet már nem ködösítik el a vágyak, akkor bent vagy. Ezt értjük befelé fordulás alatt. De ez nem befelé fordulás - egyszerűen csak nem mész többé kifelé."

Osho

Aliana - Mai napra:

Felhők 5.: ÖsszehasonlításKi mondta neked, hogy a bambusz szebb a tölgynél; vagy hogy a tölgy értékesebb a bambusznál? Szerinted a tölgyfa olyan üreges törzset szeretne magának, amilyen a bambusznak van? Vagy a bambusz talán féltékeny a tölgyre, mert az sokkal hatalmasabb, és a levelei ősszel más színekben pompáznak? Már a gondolat is nevetséges, hogy a két fát összehasonlítsuk - mégis mi emberek úgy tűnik, nem tudunk kitörni ebből a szokásunkból.
Nézzünk szembe a tényekkel: mindig lesz valaki, aki szebb, tehetségesebb, erősebb, intelligensebb, vagy látszólag boldogabb, mint amilyen te vagy. És ez fordítva is igaz, hiszen mindig lesznek olyanok, akik mindezekben kevesebbek nálad. Azzal, hogy folyton másokhoz hasonlítgatod magad, nem fogod megtalálni igazi önvalódat. Ehelyett inkább arra kell figyelned, hogy vajon saját lehetőségeidet legjobb tudásod és képességeid szerint teljesíted-e be.

"Az összehasonlítás teremti meg az alsóbbrendűség és felsőbbrendűség ideáit. Amikor nem hasonlítgatsz, minden alsóbbrendűség és minden felsőbbrendűség eltűnik. Akkor csak vagy - egyszerűen csak vagy. Egy kis bokor, vagy egy nagy, hatalmas fa... az nem számít - te te vagy. Rád van szükség. Egy fűszálra épp akkora szükség van, mint a leghatalmasabb csillagra. Anélkül a fűszál nélkül Isten kevesebb lenne. Erre a madárdalra éppen annyira szükség van, mint bármelyik Buddhára. A világ kevesebb és szegényebb volna, ha ez a madár eltűnne belőle.
Nézz csak körül. Mindenre szükség van, és mindennek megvan a maga helye. A világ egy szerves egység: senki sincs feljebb, és senki sincs lejjebb, senki sem felsőbbrendű, és senki sem alsóbbrendű. Mindenki összehasonlíthatatlanul egyedülálló."

Osho

Aliana - Mai napra

Szivárványok 10.: Mi vagyunk a világ

Amikor milliónyi ember mindenütt a Földön ünnepel, énekel, az isteni minőségtől részegülten eksztázisban táncol, akkor megszűnik a globális öngyilkosság lehetősége...


Az emberiséget itt a föld mandalája körül táncoló lények szivárványa szimbolizálja. Az emberek egymás kezét fogva örvendeznek, és hálásak az élet ajándékáért. Ez a kártya azt az időszakot jelképezi, amikor tökéletesen kapcsolódunk egymáshoz, és belső gazdagságunk megosztásával mindannyian hozzájárulunk a teljességhez. Itt nincs ragaszkodás és nincs kötődés. Ez egy kör, ahol nem ismerik a felsőbbrendűség és az alsóbbrendűség félelmét.
Amikor felfedezzük az emberiség közös forrását - álmaink és vágyaink, reményeink és félelmeink közös eredetét -, akkor felfogjuk végre, hogy mi mindannyian egyek vagyunk, létünk összeér a természet óriási csodájában. Ha mérhetetlen benső gazdagságunkat egyesíteni tudjuk, hogy megalkossuk a szeretet és a bölcsesség mindenki számára elérhető kincsét, az örökkévaló teremtés tökéletes mintáiban fonódunk majd össze.

"Amikor milliónyi ember mindenütt a Földön ünnepel, énekel, az isteni minőségtől részegülten eksztázisban táncol, akkor megszűnik a globális öngyilkosság lehetősége. Ekkora ünnepséggel, ekkora nevetéssel, ilyen józansággal és egészséggel, ilyen természetességgel és spontaneitással hogyan lehetne háború a világban?... Azért kaptad az életet, hogy alkoss, hogy örvendezz, és hogy ünnepelj. Amikor sírsz és keseregsz, amikor boldogtalannak érzed magad, egyedül vagy. Amikor viszont ünnepelsz, az egész természet veled ünnepel. Csak az ünneplésben találkozhatunk a legvégsővel, az örökkévalóval. Csak az ünneplésben léphetünk túl a születés és halál körforgásán."

Osho

Aliana - Mai napra:

OSHO ZEN TAROT: Kis Arkanum

Víz 2.: Igaz barátságEnnek a két virágzó fának az ágai egymásba fonódnak, lehullott virágszirmaik pedig összekeveredtek, s most gyönyörű színekben pompázva hevernek a földön. Olyan ez, mint a szeretet, mely a menny és a föld közötti távolságot hidalja át. De mindkét fának saját kapcsolata van az anyafölddel is, amiben gyökerezik. Így ez a két fa az érett, könnyed, igaz és természetes barátság lényegét fejezi ki. Az ő kapcsolatukban nincs semmiféle kényszer, sürgetés vagy egymásrautaltság - nem akarják egymást mássá formálni.
Ez a kártya azt jelzi, hogy benned is megvan már az igaz barátságra való készség. Ennél az állomásnál úgy érzed, többé nem érdekelnek azok a drámák és románcok, amelyek az emberek életét általában kitöltik. És ezzel semmit nem veszítesz. Sőt, így tapasztalásaid gazdagságának egy magasabb szintű és szeretetteljesebb minősége jelenhet meg: egy olyan szereteté, mely valóban feltétel nélküli, elvárásoktól és követelőzésektől mentes.

"Először meditálj, légy boldog, és akkor elönt a szeretet. Akkor csodálatos lesz másokkal lenni, és csodálatos lesz egyedül lenni is... Minden egyszerűvé válik. Nem függsz másoktól, és te sem teszel másokat függővé magadtól. Akkor az igazi barátság lesz. Sosem lesz belőle kapcsolat, mindig csak egy kapcsolódás lesz.
Kapcsolódsz, de nem csinálsz belőle házasságot. A házasság félelemből születik, a kapcsolat szerelemből. A kapcsolódás addig tart, amíg a dolgok csodálatosak, és van mit megosztanod a másikkal. De amint úgy látod, hogy eljött az elválás pillanata, mert útjaitok ennél a kereszteződésnél ketté válnak, mondj búcsút, és légy nagyon hálás mindazért, amit a másik jelentett neked; mindazért az örömért, boldogságért és csodálatos pillanatért, amit megoszthattál vele. Gyötrődés és fájdalom nélkül - egyszerűen különváltok."

Osho

Profilkép

Utolsó kép

Archívum

Naptár
December
2022
Ke Sze Csü Szo Va
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Elérhetőség

Fehér Pegazus Lélekút Egyesület

Dunavarsány

feherpegazusinfo@gmail.com

Statisztika

Online: 3
Összes: 2101434
Hónap: 7357
Nap: 217