Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Sérült gyermekek és a delfinek

dolphin_therapy.jpg

 

A Bejegyzés  még feltöltés alatt áll!

Kérlek látogass vissza kicsit később is !

  

"A delfinterápiával csodálatos eredményeket lehet felmutatni: segítségével feloldhatók a félelmek, a stressz, a depresszió.

 A legtöbb szülőnek, nevelőnek és gondozónak, aki személyes tapasztalatokat szerezhetett a delfinterápiával, meggyőződése, hogy a módszer hatásos. Eddig nem voltak tudományos bizonyítékaink a hatást illetően, ezért az orvosok nem ajánlották, sőt többen közönséges humbugnak tartották az egészet.

Most azonban a tudomány is felfigyelt e rendkívül érdekes terápiára: A Müncheni Ludwig Maximilian Egyetemen nemrég pedagógusok, terapeuták és orvosok találkoztak nemzetközi szimpózium keretében. A szimpózium vezetésével prof. dr. Rolf Oertert, Európa egyik legelismertebb pszichológus-pedagógus szaktekintélyét bízták meg.

Ezt a különleges terápiaformát több mint 20 éve dr. David E. Nathanson amerikai biológus-etológus fejlesztette ki. Azóta a Floridában működő Dolphin Human Therapy keretében 55 országból érkezett, közel 10 ezer gyermeken segített. A gyerekek és a terapeuták a medencék vizén úszó szigeteken helyezkednek el. Az egészben az a legcsodálatosabb, hogy a delfin megérzi a kis páciensek problémáját, ezért nagyon óvatosan és játékosan közelít hozzájuk. Így a gyerekekben csakhamar kifejlődik a bizalom érzése, ami fejleszti, erősíti önbizalmukat is.

 Milyen a delfinterápia?

 A családok az első napon ismerkednek a delfinekkel. Az ezt követő napokon a beteg gyermek naponta 30-60 percig terápiás foglalkozáson vesz részt a delfinekkel. A gyermek mellett ott lehet egyik szülője, egy terapeuta és egy delfinidomár. A terápia nem korlátozódik az együtt úszásra a delfinekkel. A kis páciens nap, mint nap egy meghatározott feladatot kap, amelynek elvégzésében a delfin segíti. A feladatok személyre szabottak, és a terápia során egyre nehezebbé válnak.

A delfinnel való kapcsolattartás napról napra egyre intenzívebbé válik: először csak megmutatják az állatot, a gyermek megnézheti, hogyan ugrál a delfin a vízben. Később labdát vagy karikákat kell a vízbe dobnia, amelyeket a vízi emlős visszadob vagy visszahoz. Ha e játékok során sikerült megbarátkozni az állattal és megerősödik a gyermekben a bizalom, a távolságot egyre inkább csökkentik. Az idomár segítségével vagy önállóan, a gyermek kézjelekkel utasítja a delfint, hogy uszonyaival tapsoljon, vagy táncoljon, integessen. Az általában túlféltett, önállóságuktól akarva-akaratlanul megfosztott gyermekeknek ez hatalmas élmény: én is képes vagyok valamit elérni!

dolphin_therapy.jpg

A munka megkoronázása a közvetlen kontaktus a vízben: A terapeuta karjában tartva a gyermeket a vízbe ereszkedik, így a kis páciens megsimogathatja a delfint. Néhány perc múlva a gyereket már egyedül húzza hátuszonyával a delfin.

 Óriási segítség visszahúzódó, kontaktuszavarokkal küzdő gyermekeknél

 A delfinterápiával csodálatos eredményeket lehet felmutatni: segítségével feloldhatók a félelmek, a stressz, a depresszió. A testi fogyatékkal élő felnőttek rehabilitálásában is segíthet ez a gyógymód. A legnagyobb hatékonysággal azonban igazolhatóan a nagymértékű kommunikációs zavarban és az emocionális zavarok valamely formájában szenvedő gyermekek és fiatalkorúak kezelésében alkalmazható. Az ilyen “különleges” gyerekek nem képesek közölni gondolataikat, vágyaikat a környezetükkel, ill. a környezetből érkező jeleket, jelzéseket sem képesek felfogni, értelmezni. Gyakran egyáltalán nem tudnak beszélni, a testbeszédet – mimikát, gesztikulációt – pedig csak igen korlátozott mértékben képesek alkalmazni. E jelenség hátterében súlyos testi vagy szellemi fogyaték áll, például Dawn-kór vagy Autizmus.

 A delfinek nagyon gondos terapeuták

 A delfinek társas lények, a szabadon élő csoportok tagjai között nagyon kifinomult kapcsolatrendszer alakul ki, amelyre jellemző a gyengébb egyedek védelme, a róluk való gondoskodás. A terápiás munka során az a legfeltűnőbb, hogy ezek az állatok igen intenzíven foglalkoznak a beteg gyermekekkel. Közben meglepő empátiás képességről tesznek tanúbizonyságot, pontosan tudják, hogy az adott pillanatban milyen hangulatban van “páciensük”.

Számos kutatás eredményeként kiderült, hogy a delfinterápiával kezelt gyermekek alaposabban, intenzívebben és gyorsabban tanulnak. A delfinek nyilvánvalóan stimuláló hatással vannak a gyerekekre. Az elszigeteltségben élő, apatikussá vált gyermekeknél elveszettnek hitt reakciókat képesek kiváltani játékos közeledésükkel. A lehető legjobb terápiás eredmény érdekében a terápiának legalább két hétig kell tartania.

A delfinekkel való találkozás kétségtelenül a főszerepet játssza, ebben minden szakértő véleménye egyezik. A delfinterápia során észlelt terápiás hatások más állatokkal, pl. kutyával vagy macskával nem megfigyelhetők. Vajon miért nem? A delfin, testméretei ellenére, úszó, lágy mozdulataival valószínűleg kiszámíthatóbb a gyermek számára, mint a háziállatok. A delfint nyugodtan figyelheti, amint az a vízben feléje közeledik.

Különleges terápiás hatást tulajdoníthatunk azoknak a hanghullámoknak, amelyeket a delfin kibocsát. Dr. Nathanson megállapította, hogy ezek kedvező hatással vannak a páciens központi idegrendszerére.

Ez főként olyan gyermekeken segíthet, akiknek agya még fejlődőfélben van. A meleg víz, amely kellemesen körülöleli a páciens testét, szintén nem elhanyagolható terápiás tényező. Ebben a lágy közegben könnyebb feloldani a blokádokat és a görcsöket. Mindezt kiegészíti a nyaralás hangulata, amelyet az egész család átérez. A gyermek, mint a terápia középpontjában álló személy e kellemes közösségi élmény fő “okozója” – ez nem csekély mértékben erősíti a kis páciensek önértékelését. A terápia hatására talán kismértékben maguk a szülők is megváltoznak. Ők megtanulják, hogy más szemmel nézzék “furcsa” gyermeküket, lelkesíti őket az eredmény, amiből új reményt meríthetnek.

 Hol működnek terápiás központok?

Az állatvédelem első helyen áll a delfinterápiában. Ez azt jelenti, hogy az állatokat a faj igényeinek megfelelő módon kell tartani. Csak a boldog, elégedett delfinek képesek a terápiás munkára. Sok segélyszervezet olyan terápiás központokat propagál, amelyben a delfinek szabadon élhetnek, vagy legalábbis óriási medencék állnak rendelkezésükre.

Az egyik legmegfelelőbb hely az izraeli Eilatban található Dolphin Reef. A delfinek itt egy védett öbölben élnek, amelyet csak nappal, a terápiás munka idejére rekesztenek el hálókkal a nyílt víztől. Ezek az állatok tehát “önként” foglalkoznak a gyerekekkel. Itt csak 6 év feletti gyermekekkel foglalkoznak.

A floridai Key Largoban a delfineket tágas medencékben tartják, ezzel akarják megakadályozni, hogy az állatokban a száguldozó motorcsónakok kárt tegyenek.

A spanyol, egyiptomi és a holland tengerparton is léteznek már delfinterápiás központok. Mivel az érdeklődés és az igény óriási, a várólisták egyre hosszabbak.

A düsseldorfi illetőségű Dolphin aid nevű szervezet jelenleg a Földközi-tenger medencéjében igyekszik delfinterápiás központokat létrehozni. Ez számos előnnyel járna: a delfinek itt a természetben szabadon is előfordulnak, és a földrajzi elhelyezkedésnek köszönhetően nem kell hosszú útra vállalkozni azoknak, akik szeretnék igénybe venni. A tenger vize itt hónapokig kellemes hőmérsékletű, ezért egy szezon során igen sokan pácienst tudnának fogadni.

Van azonban egy komoly probléma: a kéthetes delfinterápia külföldön akár 13 000 euróba is kerülhet – ez sokaknak egyszerűen megfizethetetlen."

 Forrás: Természetgyógyász Magazin

 

Erre lehet azonban megoldás a Delfin-Energia Terápia, ami itthon is elérhető. Ha erről szeretnél többet tudni, akkor klikk ide.

 

bde13d_18760_600x450.jpg         dolphins_with_kids-600x450.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Balogh janosne - Nyiregyhaza majus1 ter 12 fsz2

Nagyon jo dolognak tartom ezt a terapiat mi is ki szeretnenk probalni nekem is van egy serult gyermekem agydaganatos kis fiju meg csak 10 eves csak nem tudunk ijen hejeket kerem onok segitseget hogy segitsenek ebben kosszonom

Profilkép

Utolsó kép

Archívum

Naptár
November
2022
Ke Sze Csü Szo Va
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Elérhetőség

Fehér Pegazus Lélekút Egyesület

Dunavarsány

feherpegazusinfo@gmail.com

Statisztika

Online: 17
Összes: 2099562
Hónap: 8247
Nap: 283