Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Sérült gyermekek és a delfinek

dolphin_therapy.jpg

 

A Bejegyzés  még feltöltés alatt áll!

Kérlek látogass vissza kicsit később is !

  

"A delfinterápiával csodálatos eredményeket lehet felmutatni: segítségével feloldhatók a félelmek, a stressz, a depresszió.

 A legtöbb szülőnek, nevelőnek és gondozónak, aki személyes tapasztalatokat szerezhetett a delfinterápiával, meggyőződése, hogy a módszer hatásos. Eddig nem voltak tudományos bizonyítékaink a hatást illetően, ezért az orvosok nem ajánlották, sőt többen közönséges humbugnak tartották az egészet.

Most azonban a tudomány is felfigyelt e rendkívül érdekes terápiára: A Müncheni Ludwig Maximilian Egyetemen nemrég pedagógusok, terapeuták és orvosok találkoztak nemzetközi szimpózium keretében. A szimpózium vezetésével prof. dr. Rolf Oertert, Európa egyik legelismertebb pszichológus-pedagógus szaktekintélyét bízták meg.

Ezt a különleges terápiaformát több mint 20 éve dr. David E. Nathanson amerikai biológus-etológus fejlesztette ki. Azóta a Floridában működő Dolphin Human Therapy keretében 55 országból érkezett, közel 10 ezer gyermeken segített. A gyerekek és a terapeuták a medencék vizén úszó szigeteken helyezkednek el. Az egészben az a legcsodálatosabb, hogy a delfin megérzi a kis páciensek problémáját, ezért nagyon óvatosan és játékosan közelít hozzájuk. Így a gyerekekben csakhamar kifejlődik a bizalom érzése, ami fejleszti, erősíti önbizalmukat is.

 Milyen a delfinterápia?

 A családok az első napon ismerkednek a delfinekkel. Az ezt követő napokon a beteg gyermek naponta 30-60 percig terápiás foglalkozáson vesz részt a delfinekkel. A gyermek mellett ott lehet egyik szülője, egy terapeuta és egy delfinidomár. A terápia nem korlátozódik az együtt úszásra a delfinekkel. A kis páciens nap, mint nap egy meghatározott feladatot kap, amelynek elvégzésében a delfin segíti. A feladatok személyre szabottak, és a terápia során egyre nehezebbé válnak.

A delfinnel való kapcsolattartás napról napra egyre intenzívebbé válik: először csak megmutatják az állatot, a gyermek megnézheti, hogyan ugrál a delfin a vízben. Később labdát vagy karikákat kell a vízbe dobnia, amelyeket a vízi emlős visszadob vagy visszahoz. Ha e játékok során sikerült megbarátkozni az állattal és megerősödik a gyermekben a bizalom, a távolságot egyre inkább csökkentik. Az idomár segítségével vagy önállóan, a gyermek kézjelekkel utasítja a delfint, hogy uszonyaival tapsoljon, vagy táncoljon, integessen. Az általában túlféltett, önállóságuktól akarva-akaratlanul megfosztott gyermekeknek ez hatalmas élmény: én is képes vagyok valamit elérni!

dolphin_therapy.jpg

A munka megkoronázása a közvetlen kontaktus a vízben: A terapeuta karjában tartva a gyermeket a vízbe ereszkedik, így a kis páciens megsimogathatja a delfint. Néhány perc múlva a gyereket már egyedül húzza hátuszonyával a delfin.

 Óriási segítség visszahúzódó, kontaktuszavarokkal küzdő gyermekeknél

 A delfinterápiával csodálatos eredményeket lehet felmutatni: segítségével feloldhatók a félelmek, a stressz, a depresszió. A testi fogyatékkal élő felnőttek rehabilitálásában is segíthet ez a gyógymód. A legnagyobb hatékonysággal azonban igazolhatóan a nagymértékű kommunikációs zavarban és az emocionális zavarok valamely formájában szenvedő gyermekek és fiatalkorúak kezelésében alkalmazható. Az ilyen “különleges” gyerekek nem képesek közölni gondolataikat, vágyaikat a környezetükkel, ill. a környezetből érkező jeleket, jelzéseket sem képesek felfogni, értelmezni. Gyakran egyáltalán nem tudnak beszélni, a testbeszédet – mimikát, gesztikulációt – pedig csak igen korlátozott mértékben képesek alkalmazni. E jelenség hátterében súlyos testi vagy szellemi fogyaték áll, például Dawn-kór vagy Autizmus.

 A delfinek nagyon gondos terapeuták

 A delfinek társas lények, a szabadon élő csoportok tagjai között nagyon kifinomult kapcsolatrendszer alakul ki, amelyre jellemző a gyengébb egyedek védelme, a róluk való gondoskodás. A terápiás munka során az a legfeltűnőbb, hogy ezek az állatok igen intenzíven foglalkoznak a beteg gyermekekkel. Közben meglepő empátiás képességről tesznek tanúbizonyságot, pontosan tudják, hogy az adott pillanatban milyen hangulatban van “páciensük”.

Számos kutatás eredményeként kiderült, hogy a delfinterápiával kezelt gyermekek alaposabban, intenzívebben és gyorsabban tanulnak. A delfinek nyilvánvalóan stimuláló hatással vannak a gyerekekre. Az elszigeteltségben élő, apatikussá vált gyermekeknél elveszettnek hitt reakciókat képesek kiváltani játékos közeledésükkel. A lehető legjobb terápiás eredmény érdekében a terápiának legalább két hétig kell tartania.

A delfinekkel való találkozás kétségtelenül a főszerepet játssza, ebben minden szakértő véleménye egyezik. A delfinterápia során észlelt terápiás hatások más állatokkal, pl. kutyával vagy macskával nem megfigyelhetők. Vajon miért nem? A delfin, testméretei ellenére, úszó, lágy mozdulataival valószínűleg kiszámíthatóbb a gyermek számára, mint a háziállatok. A delfint nyugodtan figyelheti, amint az a vízben feléje közeledik.

Különleges terápiás hatást tulajdoníthatunk azoknak a hanghullámoknak, amelyeket a delfin kibocsát. Dr. Nathanson megállapította, hogy ezek kedvező hatással vannak a páciens központi idegrendszerére.

Ez főként olyan gyermekeken segíthet, akiknek agya még fejlődőfélben van. A meleg víz, amely kellemesen körülöleli a páciens testét, szintén nem elhanyagolható terápiás tényező. Ebben a lágy közegben könnyebb feloldani a blokádokat és a görcsöket. Mindezt kiegészíti a nyaralás hangulata, amelyet az egész család átérez. A gyermek, mint a terápia középpontjában álló személy e kellemes közösségi élmény fő “okozója” – ez nem csekély mértékben erősíti a kis páciensek önértékelését. A terápia hatására talán kismértékben maguk a szülők is megváltoznak. Ők megtanulják, hogy más szemmel nézzék “furcsa” gyermeküket, lelkesíti őket az eredmény, amiből új reményt meríthetnek.

 Hol működnek terápiás központok?

Az állatvédelem első helyen áll a delfinterápiában. Ez azt jelenti, hogy az állatokat a faj igényeinek megfelelő módon kell tartani. Csak a boldog, elégedett delfinek képesek a terápiás munkára. Sok segélyszervezet olyan terápiás központokat propagál, amelyben a delfinek szabadon élhetnek, vagy legalábbis óriási medencék állnak rendelkezésükre.

Az egyik legmegfelelőbb hely az izraeli Eilatban található Dolphin Reef. A delfinek itt egy védett öbölben élnek, amelyet csak nappal, a terápiás munka idejére rekesztenek el hálókkal a nyílt víztől. Ezek az állatok tehát “önként” foglalkoznak a gyerekekkel. Itt csak 6 év feletti gyermekekkel foglalkoznak.

A floridai Key Largoban a delfineket tágas medencékben tartják, ezzel akarják megakadályozni, hogy az állatokban a száguldozó motorcsónakok kárt tegyenek.

A spanyol, egyiptomi és a holland tengerparton is léteznek már delfinterápiás központok. Mivel az érdeklődés és az igény óriási, a várólisták egyre hosszabbak.

A düsseldorfi illetőségű Dolphin aid nevű szervezet jelenleg a Földközi-tenger medencéjében igyekszik delfinterápiás központokat létrehozni. Ez számos előnnyel járna: a delfinek itt a természetben szabadon is előfordulnak, és a földrajzi elhelyezkedésnek köszönhetően nem kell hosszú útra vállalkozni azoknak, akik szeretnék igénybe venni. A tenger vize itt hónapokig kellemes hőmérsékletű, ezért egy szezon során igen sokan pácienst tudnának fogadni.

Van azonban egy komoly probléma: a kéthetes delfinterápia külföldön akár 13 000 euróba is kerülhet – ez sokaknak egyszerűen megfizethetetlen."

 Forrás: Természetgyógyász Magazin

 

Erre lehet azonban megoldás a Delfin-Energia Terápia, ami itthon is elérhető. Ha erről szeretnél többet tudni, akkor klikk ide.

 

bde13d_18760_600x450.jpg         dolphins_with_kids-600x450.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Profilkép

Utolsó kép

Archívum

Naptár
Április
2021
Ke Sze Csü Szo Va
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Elérhetőség

Fehér Pegazus Lélekút Egyesület

Dunavarsány

feherpegazusinfo@gmail.com

Statisztika

Online: 13
Összes: 1659010
Hónap: 25722
Nap: 973