Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Marineland, Dél-Franciaország_Tapasztalásaink a delfináriumban

2_pic_09.--410-.jpgMarineland, Dél-Franciaország: Tapasztalásaink a delfináriumban
2013. szeptember 12., 19:23

Marineland, Dél-Franciaország: Tapasztalásaink a delfináriumban

 

 

2013. szeptember 4., szerda, ezen a napon látogattunk el először a franciaországi delfináriumba. Most az elején szeretném leszögezni, hogy a Blue Dolphin Egyesület nem támogatja a delfinek és orcák befogását. Ez az út a megtapasztalásért, a információk gyűjtéséért és a delfinek és orcák gyógyításáért szerveződött. Szeretném megosztani Veled, Kedves Olvasó a mi megéléseinket és tapasztalásainkat.

 

 

Szeptember már nem főszezon a Francia Riviérán, ezért is választottuk ezt az időszakot. Szerencsére a delfináriumban sem voltak tömegek.

Mikor megvettük a belépőjegyeket, akkor rákérdeztünk, hogy hol kell jelentkezni a „delfin-simogatás” programra, mondta a hölgy, hogy éppen itt nála és még pont 3 hely van a mai napra. „Véletlenül" pont hárman voltunk, akik részt szerettek volna venni egy ilyen tapasztalásban.:-)

 

1_pic_0506--87-.jpg

 

A delfináriumi belépő felnőtteknek egyébként 38 Eur/fő, és a plussz delfinsimogatás +69 Eur/fő. Kifizettünk hát mindent és elindultunk befelé. Személy szerint kicsit nagyobbnak képzeltem el az egész helyet. Dél körül érkeztünk és a delfinsimogatás délután 16 órakor kezdődött, így belefért az időnkbe, hogy megnézzünk egy delfinshow-t és orcashow-t is, és még közben meditáljunk is a delfinek közelében. De először megkerestük az orcákat. Amikor megláttam a medencéiket, hát hirtelen a sírógörcs kerülgetett, hogy hogyan bírják ki ezek a hatalmas lények, ezekben a relatíve kis medencékben. Csak távolról láthattuk őket, akkor néha néha a fekete uszonyuk kivillant a vízből. Számomra szívszorító érzés volt így látni őket. De aztán sikerült egy-két közeli fotót is készíteni, mert odaúsztak az üveghez, ahol mi álltunk. Hihetetlen érzés ezekkel a hatalmas és méltóságteljes lényekkel szembenézni.

 

Öt orca található ebben a delfináriumban. Az értesüléseim szerint a következőket tudjuk róluk: a legidősebb Freya, aki nőstény és 1982-ben született; ő az, akit vadonban Izlandon fogtak be. A többiek már fogságban születtek: Valentin (hím és 1996. febr.14-én született), az ő anyukája Freya. Inouk (hím és 1999.febr.23-án született); Wiki (nőstény és 2001.jún.1-én született), az ő anyukájuk Sharkane, de róla nincs infóm. Az ötödik orca pedig Moana (hím és 2011.márc. 16-án született), az ő anyukája Wikie. Szóval ők azok, akik az orca showkban szerepelnek. Az előadásokban közel ugyanazokat az elemeket csináltatják velük, legfeljebb más sorrendben. Az orca show alatt a trénerek nem ugranak a vízbe az orcák közé, csak kívülről utasítják őket a különböző gyakorlatokra, akik pedig engedelmesen követik a „parancsokat”. Felfoghatatlan számomra, hogy hogyan tudják ezeket így megtanítani nekik, habár kaptunk egy kis bemutatót az egyik orca show után, hogy hogyan megy pl.az ugrások betanítása. Kétségtelen, hogy hatalmas intelligenciával rendelkeznek ezek a lények, ahogy megtanulják és engedelmesen követik pontosan az utasításokat, pedig jóval erősebbek egy embernél......és mégis ....végzik a feladatukat, amit vállaltak...

És ha belegondolunk jobban, akkor végül ki is tanít kit?

 

Még sohasem regisztráltak olyan esetet, amikor egy vadon élő orca embert bántalmazott volna. Viszont delfináriumban már történtek ilyen esetek. Hogy miért? Mert ők arra teremtettek, hogy közösségben, családban éljenek, és a befogásokkor pont ettől fosztják meg őket. Az egyedülléttől és a családjuktól való elválasztástól mély depresszióba tudnak esni. Ilyenkor képesek akár agresszívvá válni, vagy saját magukat megsebesíteni, hogy a medence falához csapkodják a testüket, ezáltal olyan tudatállapotba kerülnek, hogy ki tudjanak lépni testükből. Ezért is gondolom, hogy már fogságban született és az anyjuk mellett felnövő orcák viselkedése más.

 

A delfineknek sokkal nagyobb helyük van, hát ugye a méretük is jóval kisebb. Ők boldogabbaknak tűntek, és már a show előtt érezni az izgatottságukat, hogy mikor kezdődik a móka, mivel ők nagyon szeretnek játszani. Sőt a show után is szemtanúi voltunk, hogy tovább akartak játszani és az látszott, hogy nem kényszerből ugrálnak, és nem iparkodtak kifelé a medencéből a show végén sem. A delfinek nagyon szeretnek játszani az emberekkel is.

 

A delfin show előtt bemutatnak egy kisfilmet, ami a környezetvédelemre, a tengerek védelmére hívja fel a figyelmet. Közben azt is elmesélik, hogy az itt szereplő delfinek megmentett állatok, és ha nem hozták volna ide őket, akkor elpusztultak volna a vadonban, pl. a halászhálóktól való sérülések, vagy épp a környezetszennyezés miatt. Ez jól is hangzik, de azért bennem felmerült a kérdés, hogy akkor miért nem engedték vissza őket, ha meggyógyultak......biztos meg volna a delfinárium válasza rá, de nem volt kinek sajnos feltennem.

 

Egyébként rengeteg gyereket, valamint értelmi és fizikailag is sérültet hoznak el a delfin showkra.

 

A delfinekkel való közeli találkozás meghirdetett időpontja előtt 15 perccel kellett megjelenni. Itt nem lehet velük együtt úszni, csak megsimogatni. Először adtak egy hatalmas kantáros gumiruhát, amihez gumicsizma is hozzá van varrva, és ezt kellett felvenni. Ezek után bele kell lépni a gumicsizmával valami fertőtlenítős vízbe, majd kezet mosni fertőtlenítővel és még mielőtt belelépnénk a medencébe, a kezünket ismét befújják egy újabb fertőtlenítő spray-vel. Ez a delfinek védelmében történik, hogy nehogy elkapjanak valami fertőzést az emberektől, (de azért én ezt már kicsit túlzásnak tartom). Utána szépen sorban be lehet menni vízbe, egy korlát mögé állítanak mindenkit. Kb. 22-25 fő lehetett ott egyszerre. A gyerekeket középre állítják egy magasabb lépcsőre. Minimum 120 cm magasnak kell lenni a gyerekeknek, hogy beengedjék őket.

Aztán két tréner behívott két palackorrú delfint. Az egyik tréner a sor egyik végén, míg a másik a sor másik végén állt a delfinnel. Mi kértük, hogy angolul is mondják el, amiről beszélnek, mert a franciát nem értjük, így szerencsénk volt, mert az angolul is beszélő tréner így folyton előttünk állt a delfinnel együtt. Felhívták a figyelmet, hogy a kezünket ne lógassuk túl a korláton és ne is csapkodjunk vele, és csak simogatni is akkor lehet a delfint, ha a tréner engedélyt ad rá. Elmondtak pár fontos infót a delfinekről, mutattak kézmozdulatokat, amiket a trénerek alkalmaznak, majd velünk is csináltatták és nagyon boldog volt mindenki, hogy a delfinek valóban követték is az útmutatásokat. Aztán kétszer végigmentek, hogy mindenki megérinthesse és megsimogathassa a delfineket. Hát szerintem nem több, mint 20 percet tartott ez a program. Természetesen voltak saját fotósaik és a végén ki lehetett választani fotókat, amiket meg lehetett venni.

Mi hárman a simogatás alkalmával inkább arra összpontosítottunk, hogy összekapcsolódjunk a delfinekkel és szeretet energiát küldjünk nekik abban a pár percben. Más érzés, ha valaki ilyen tudatossággal megy oda, vagy csak laikusként éli meg. Úsztunk már együtt sokszor vadon élő delfinekkel, de őket nem lehet megérinteni. Így most átélhettük az érintés élményét is. Amikor megérintettük őket, egyszerre futott át rajtunk az energia és egészen a lábunkig beleremegtünk. Különös, de nem ismeretlen érzés megérinteni egy delfint.

 

Nagyon megoszlanak a vélemények a delfináriumokról, állnak mellette és ellene, hogy be kellene zárni ezeket a Marineland-eket és szabadon engedni az állatokat. Én személy szerint egyik oldal mellé sem tudok állni 100%-ban. Kérdezem én, hogy hogyan lehetne szabadon engedni azokat az állatokat, akik már fogságban születtek és azt sem tudják mi fán terem a vadonban való élés, és vadászás. Szóval azzal egyetértek, hogy már több, vadon élő egészséges delfint és orcát nem szabadna befogni. Viszont a többieknek a gondját kellene viselni.

 

Meg hát azért van ennek egy másik vetülete is, mégpedig az, hogy ha nincsenek ilyen helyek, ahol lehet találkozni orcákkal és delfinekkel, akkor sok embernek, sok gyereknek soha sem adatik meg a lehetőség, hogy személyesen is találkozzon ezekkel a csodás lényekkel.

 

 

Szóval egy a lényeg, és az én véleményem az, hogy nem bezárni kellene a delfináriumokat, hanem átalakítani „tengeri állat gyógyközpontokká”. Ide be lehetne hozni a vadonban megsérült tengeri állatokat, meggyógyítani őket és aki meggyógyult, azt visszaengedni a vadonba. Miközben gyógyulnak és lábadoznak, a közönség ugyanúgy látogathatná őket. Vagyis lehetne bevételt is szerezni a központok fenntartására, és az emberek is közelebb kerülhetnének ezekhez a lényekhez, akikkel lehet, hogy a vadonban sohasem tudnának találkozni. Hiszen van mit tanulnunk a delfinektől és bálnáktól; történetesen a feltételnélküli elfogadást, szeretetet és a közösségben való együttműködést. Ha nem versenyeznénk folyton, hanem együttműködnénk, akkor sokkal jobb világot teremthetnénk.

 

Ha van kedved nézd meg a fotóinkat is, amiket ott készítettünk.

2014. júniusában megyünk legközelebb! Ha hívást érzel tarts velünk! Részleteket is hamarosan megtalálod a weboldalon!

 

Köszönöm, ha végigolvastál...

Delfinszeretettel és Fénnyel!

További örömteli napot kívánok!

Netty

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete Franciaországi Delfin és Orca kaland, 2013.09.03-10.

Profilkép

Utolsó kép

Archívum

Naptár
Szeptember
2022
Ke Sze Csü Szo Va
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Elérhetőség

Fehér Pegazus Lélekút Egyesület

Dunavarsány

feherpegazusinfo@gmail.com

Statisztika

Online: 8
Összes: 2086180
Hónap: 6832
Nap: 238