Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

HEKTOR DELFIN

HEKTOR DELFIN

hectors_dolphin.jpg  Hector-delfin (Cephalorhynchus hectori)

 

Kizárólag Új-Zéland körül él. Leggyakoribb a Déli-sziget körül, főként a Banks-félsziget és a Cloudy-öböl környékén és az Északi- sziget nyugati partjai mentén, elsősorban Kawhia és a Manukau-öböl között. Elterjedési területén belül egyes helyeken nagy számban fordul elő, máshonnan viszont hiányzik. Rövid vándorlás végez gyakorta a partok felé, telente pedig a nyílt vizek irányába. Legjobban a partokhoz közeli, sziklák körüli sekély vizekben figyelhető meg. Beúszik a folyótorkolatokba, és kis távolságra felúszhat a folyóba is. Általában a partvonaltól 1 km-en belül található, és 8 km-nél messzebbre ritkán távolodik el attól.

Az egyik legkisebb cetfaj, az egyedek többsége 1,4 méternél rövidebb. Távolról sötét színűnek tűnik, de közelről látható feltűnő szürke, fekete, fehér színmintázata. Lekerekített csúcsú, domború hátulsó szegéjű hátúszója miatt viszonylag könnyen azonosítható a tengeren. A hímek valamivel kisebbek a nőstényeknél, és nagy, sötétszürke folt veszi körül ivarnyílásukat. A Hector-delfin bizonyos helyeken mindennapos látványnak számít, de jelenleg az egyik legritkább tengeri delfin a világon. Nem fenyegeti közvetlen kipusztulás, de a part menti hálókba való szerencsétlen fennakadása aggodalomra ad okot. Az Új-Zéland Déli-szigetének Banks-félszigete körül végzett vizsgálatok során, a becslések szerint, a 760 delfin 1/3-a fulladt meg hálókban 1984 és 1988 között, szerencsére azóta ezt a területet védetté nyilvánították.

Születési tömeg: kb.9 kg .

Felnőtt tömeg: 35-60 kg.

Újszülött mérete: 60-75 cm.

Felnőtt mérete: 1,2-1,6 m.

A hajók orrvizében ritkán úszik, de az elhaladó csónakok keltette hullámzást gyakran meglovagolja. Más delfinektől eltérően, kedveli az álló vagy lassú (10 km/óránál kevesebb) csónakokat. Kíváncsi. Gyakran ugrik (általában fröccsenés nélkül érkezik a vízbe), farkát csapkodhatja, kémlelődhet és a hullámokon lovagolhat. Nyugodt időben gyakran jön a felszínre lélegezni, de keveset mutat meg magából, és ritkán fröcsköl.

Forrás: Wikipedia

 

Az újfajta Delfin és Bálna esszenciák közül a Hector-delfinhez tartozó esszencia többek között a következőket támogatja:

  • Visszaállítja az egyensúlyt.
  • Segítségével könnyebben tudunk földelni, és megtartani a középpontot és azt fenn is tartani.
  • Segít visszaállítani az áramlás és integráció természetességét bennünk, mint ahogy gyermekként kapcsolódtunk az igazi jóllét és frissesség állapotához.
  • Segít játszani, élvezni az életet és a munkánkat is.
  • Visszahozza a gyermeki ártatlanságot.

 

 

 

 

Profilkép

Utolsó kép

Archívum

Naptár
Szeptember
2022
Ke Sze Csü Szo Va
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Elérhetőség

Fehér Pegazus Lélekút Egyesület

Dunavarsány

feherpegazusinfo@gmail.com

Statisztika

Online: 2
Összes: 2084940
Hónap: 7564
Nap: 147