Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A delfinekről általában

funny-dolphin-wallpaper.jpgA delfinekről általában

dolphins.jpgTalán nem véletlen, hogy a delfin szó a görög eredetű delphys szóból ered, melynek jelentése: anyaméh. Anyaméh, mint a születő élet jelképe, jelzi a delfineknek szentelt nagy figyelmet már ősidők óta. A világon élő cetfélék közül a delfinek alkotják a legnagyobb csoportot.

Az óceáni delfinek tengerekben, óceánokban valamint folyóvizekben élnek,mind a meleg, mind a hideg vizű területeken. A cetek valószínűleg szőrös, négylábú szárazföldi állatokból fejlődtek ki, körülbelül 50 millió éve jelentek meg a tengerben. Tökéletesen alkalmazkodtak a víz alatti élethez. A delfinek az emberi képességeket jóval túlszárnyalva érzékelik a világot, a hallás vált fő információforrásukká. Szemeiket egymástól függetlenül képesek mozgatni. Fül helyett egy - egy kicsi lyuk található a bőrükön a szemeik mögött. Ezeken kívül az alsó állkapcsaikban található üregek segítik a hangok belső fülbe való jutását. A delfinek az úgynevezett echo-lokációt használva képesek „hangképet” kialakítani környezetükről. Kattogó hangokat bocsátanak ki, melyek a környezetük tárgyairól visszaverődnek, és ezeket elemzik. Nincsenek hangszalagjaik, ezért az orrjárat vagy a gégefedő segítségével képeznek változatos hangokat, ezek szolgálják a kapcsolattatást. Minden delfinnek van egy jelzőfüttye, amely olyan, mintha a neve lenne. Hang nélkül, testjelekkel is kommunikálnak: mellúszójukkal, hátúszójukkal vagy farkukkal csapkodják a vizet; a levegő kifújásával buborékokat keltenek, állkapcsukat csattogtatják, fejükkel bólogatnak, behajlítják hátukat és forognak. Melluszonyuk egymáshoz dörzsölésével üdvözlik egymást, testük egymáshoz dörzsölésével erősítik a szociális kötelékeket. A kapcsolatfelvétel igazolására a hangfütty szolgál. A „delfin nyelv” megfejtéseivel kapcsolatos fejleményeket gyakran eltúlozza a sajtó. Remek utánzóképességük által más állatok mozgását, valamint bizonyos emberi reakciókat, mozdulatokat is könnyen imitálhatnak. A delfinek kivételes figyelmet szentelnek az áldott állapotban lévő nőknek – érzik a gyermek jelenlétét az anya méhében. A delfinek alvása is eltér az általunk jól ismert állatokétól. A légzés miatt soha nem merülhetnek mély álomba. A delfinek hasonlóan az emberekhez, társas lények. A delfincsoport állhat egyetlen párból, de több tízezer tagból is. Alapvető egységet képez anya és borja. Fogságban élő példányoknál egymás közti hierarchiát figyeltek meg, ami általában az erőviszonyok alapján alakul ki. Az emberek mellett a delfin is olyan faj, amelynek örömforrás a szexualitás és nem pusztán a fajfenntartást, hanem a kapcsolatok építését is szolgálja.

Az emberek többsége feltétel nélkül elfogadja, hogy a delfinek intelligens állatok. Agyuk valóban rendkívül barázdált, tekervényes, nagyméretű, ami sok képességre enged következtetni.

A delfineket olyan tökéletes –már-már utópikus- lényeknek képzelik, akik mindig segítenek a tengeren bajba kerülteknek, hajóból kiesett, fuldokló embereket valamint hosszútáv-úszókat is védelmükbe vettek már számtalanszor. Ha zaklatják őket, azonban agresszívvá válhatnak. A delfinek játékának fontos szerepe van a kapcsolatok kialakításában és ápolásában. A beteg, sérült, fogyatékos gyermekek gyógyulásában, javulásában kiemelkedő szerepük van. Sokan, csak a delfináriumokban láthatnak delfineket, ezáltal kedvelik meg őket és léphetnek fel védelmük érdekében. A delfinekkel való találkozás kivétel nélkül felejthetetlen élményt jelent, testi – lelki felfrissülést, gyógyulást nyújt. Az érdeklődés kétoldalú, a delfinek is érdeklődnek, keresik az emberek társaságát.

A halászok és a delfinek gyakran mennek közös, együttműködésen alapuló élelemgyűjtésre. A delfinek a konstruktív és kreatív gondolkodás szimbólumai is.

 

Profilkép

Utolsó kép

Archívum

Naptár
Szeptember
2022
Ke Sze Csü Szo Va
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Elérhetőség

Fehér Pegazus Lélekút Egyesület

Dunavarsány

feherpegazusinfo@gmail.com

Statisztika

Online: 5
Összes: 2086172
Hónap: 6826
Nap: 280