Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A cetek hangképző- és hallószerveinek különlegessége

dolphin5.jpgA cetek hangképző- és hallószerveinek különlegessége

A cetek az emberi fül számára fel nem fogható hangokat is képesek befogadni, mivel a dobüregi hangablakuk kb. 20-200 ezer hertzig képes hangot befogadni, míg az emberé csak 20-20 ezerig.
Hangok két fajtáját képezik. A hangok egy részét, a többi állathoz és az emberhez hasonlóan a légzőszerveikkel, más részét viszont, a szonárján keresztül. A kétféle hangot művészettel keverik, a másodperc századrésze alatt számtalan variációban, és formára. A hangot másodpercenként több mint 1500 méteres sebességgel képesek egymáshoz eljuttatni.
A szonár, ultrahangot a víz alatt észlelő és felderítő berendezés, amit az első világháború idején a tengeralattjárók felderítésére használtak. Kibocsátották az ultrahangot, és elemezték a visszhangját. Ez az elve az echografiának is, amelyet a magzat megfigyelésére használnak az anya hasában.
A cetek berendezése ennél fejlettebb annál, amit az ember valaha is kitalált. Ez által látnak is a hangjukkal, holografikus módon. A tudósok bebizonyították, hogy a szonár áthatol az anyagon. Valóságos domború képeket készítő röntgengép. A Doppler effektust felhasználva (mozgó tárgy rezgésszám változásának görbéje), a visszhang révén képesek látni a testben lévő legfinomabb áramlásokat is.

Felmerül a kérdés, hogy a csodálatos hallószervük és idegrendszeri érzékenységük révén képesek a bolygónkon a legtökéletesebb kommunikációra?

Abban egyetértenek a kutatók, - kísérletek igazolták, hogy a delfinek hangokkal kommunikálnak és képesek a fogalomalkotásra. Náluk nincs szorosabb kapcsolatot tartó, társas lény.  Bőrük szintén nagyon nagy különlegességgel bír. Ennek köszönhető a haladásuk sebessége. Óránként 30 csomót is képesek megtenni. Erre a bőrük a magyarázat. Tulajdonképpen két bőrrétegük van. Egyik belül van, szalonnaréteg burkolja, a másik kívül a felszínen. Arra szolgál, hogy eltakarjon apró, függőleges, szivacsos, vízzel töltött rétegű csatornákat. Bármely test, ami levegőben, vagy vízben mozog közegellenállást vált ki, apró örvényeket, amelyek lefékezik. A delfin bőre olyan puha és rugalmas, hogy ez nem tud létrejönni. Másrészt a külső bőrt rendkívül sok vérerecske szövi át. Amikor nagy sebességgel halad, akkor ezekben vérbőség keletkezik, ami elegendő a bőrrel érintkező vízréteg vékony rétegének felmelegítésére. Ez a felmelegedés, kiküszöböli a közegellenállás miatti örvényeket.

 

Profilkép

Utolsó kép

Archívum

Naptár
Október
2021
Ke Sze Csü Szo Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Elérhetőség

Fehér Pegazus Lélekút Egyesület

Dunavarsány

feherpegazusinfo@gmail.com

Statisztika

Online: 14
Összes: 1832547
Hónap: 29794
Nap: 911